Том ям – популярний тайський суп, нещодавно був включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Цей знаменитий суп став п'ятим об'єктом культурної спадщини країни, поряд із такими унікальними явищами, як танець у масках Кхон, танець Нора, традиційний тайський масаж та знаменитий водний фестиваль Сонгкран. Страва відображає величезне багатство традицій, культури та кулінарного мистецтва тайського народу.
Назва пряного супу складається з двох слів, «том» означає «варити» і «ям» – суміш смаків. Якщо в блюдо кладуть креветки, воно отримує назву том ям кунг, рибу – том ям пла, курку – том ям кай. Зазвичай суп готується зі свіжих креветок та бульйону, до якого додають ароматні трави, такі як галангал, лемонграс, перець чилі, лайм та листя каффір лайма. Яскравий червонувато-помаранчевий колір супу привертає увагу, а його аромат і складний смак запам'ятовується надовго. Вважається, що завдяки наявності спецій цей суп покращує кровообіг та добре очищає організм.
Коли саме з'явився класичний рецепт том яма невідомо. Але знаменитий поет Сунтон Пу, якого називають тайським Шекспіром, на початку XIX століття створив «Повчання для жінок», де до обов'язкових умінь включив майстерне приготування том яма, а вже наприкінці того ж століття страва увійшла в постійне меню королівської кухні.
Том ям не лише став символом тайської кухні, а й надихнув безліч шеф-кухарів у всьому світі на створення своїх інтерпретацій цієї страви. Таким чином, том ям продовжує розширювати свої кордони, зміцнюючи статус тайської кулінарної культури на міжнародній арені. Цей суп став настільки популярним, що його готують у дорогих мішленівських ресторанах, у вуличних кафе і на домашній кухні.