Коли мова заходить про каву, ми одразу згадуємо Італію. Мало хто знає, що в усьому світі відома також в'єтнамська кава: В'єтнам розташовується на другому місці після Бразилії в рейтингу експорту кави. Традиційна в'єтнамська кава виготовляється із зерен робусти, які мають гіркуватий присмак. Протягом десятиліть винахідливі власники кав'ярень вигадували нові способи використовувати міцні зерна робусти, щоб покращити улюблений напій, внаслідок чого з'явився калейдоскоп його інноваційних варіацій.
Кава – це традиційний промисел країни і ви знайдете в'єтнамську каву в кафе на кожній вулиці у кожному місті: від модних кафе до ретро-закладів, що розвивалися десятиліттями. У кожному з них вас оточать балакучі місцеві жителі, що потягують свій улюблений напій, в який обов'язково додано згущене молоко.
Крижана фільтр-кава по-в'єтнамськи
В'єтнамська крижана кава зі згущеним молоком (Сà phê sữa đá) – традиційний в'єтнамський напій, який готують з кавових зерен темного обсмажування: мелені зерна пропускають через фільтр у чашку зі згущеним молоком, після чого додається лід. Цікаво, що в'єтнамські кавові зерна зазвичай обсмажують на вершковому маслі, а потім їх готують у металевих фільтрах. Через свою гіркоту чорна в'єтнамська кава має досить насичений специфічний смак. У Ханої вирушайте до Café Thai, яке існує з 1920-х років, тут варять чудову місцеву каву. У Хюе зайдіть в одне з вуличних кафе на перехресті вулиць Чіонг Дінь та Фам Хонг Тхай. У Далаті обов'язково відвідайте Cafe Tung, а в Дананг – Cafe Long.
Кавовий Гоголь-моголь
Кафе транг (Сà phê trứng) – в'єтнамський напій, який традиційно готують з яєчних жовтків, цукру, згущеного молока та кави сорту «робуста». Яєчні жовтки збивають вінчиком із молоком та цукром, а потім проварюють. У цю суміш потім наливають гарячу або холодну каву, яка утворює гарну густу піну. Кавовий Гоголь-моголь з'явився у повоєнний час, коли молока не вистачало, а ханойці прагнули чогось, що могло б пом'якшити смак кави. Недорогі яєчні жовтки виявилися ідеальною альтернативою.
Незважаючи на те, що В'єтнам став більш процвітаючим і молоко повернулося на ринок, напій Кафе транг так сподобався місцевим жителям, що і тепер він дуже популярний як фірмовий напій Ханоя, який обов'язково варто скуштувати, особливо в зимові місяці. Покуштуйте найкращу яєчну каву в Ханої з густою пінистою шапкою в оригінальному Café Giang. Чашку з кавовим напоєм іноді подають у тазі з гарячою водою або ставлять над невеликою свічкою, щоб зберегти температуру. За бажанням додається і шматочок сиру. Альтернативні місця, які варті уваги: Ma Xo та Loading T.
Холодна кокосова кава
Що просто необхідно скуштувати в жаркому В'єтнамі, то це холодна кава з ароматом кокосу Ка-фе-кот-дуа (Сà phê cốt dừa) або з кокосовим морозивом. Під час прогулянки завітайте на кокосову каву, яка одночасно піднімає настрій, наповнює та охолоджує, в ультрамодне кафе Cong Ca Phe. Бариста змішає традиційну краплинну каву з кокосовим молоком, свіжим молоком і згущеним молоком. Готовий продукт переливають у склянку і подають як освіжаючий коктейль. Кава з ароматом кокосу має легкий тропічний смаковий відтінок.
Кава з йогуртом
Якщо ви захочете спробувати щось незвичайне, тоді ви не помилитеся, якщо виберете досить дивну на смак Йогуртову каву (Сa phê sữa chua). Йогурт – чудова альтернатива молоку! У напої поєднується в'єтнамська краплинна кава з йогуртом, згущеним молоком і льодом, хоча останні два інгредієнти не є обов'язковими. У меню кафе Ханоя ви знайдете цей вид кави в найкращих кав'ярнях, які для його приготування використовують свіжий домашній йогурт. Кислий смак йогурту, гіркота кавових зерен і згущене молоко, – досить нетривіальний мікс. Кафе Duy Tri в Ханої славиться саме цією кавою: за відгуками відвідувачів кава з йогуртом на смак нагадує йогуртовий сорбет.
Улюблена кава тінейджерів – солодкий Бак сіу
Якщо ви куштували в'єтнамську каву з льодом, то можете спробувати ще щось солодше. Зверніть увагу на Бак сіу (Сà phê bạc xỉu)! Інгредієнти, як правило, ті ж самі, що й свята трійця: кава, згущене молоко і колотий лід. Вся різниця в пропорціях: у Бак Сіу входить більше молока і менше кави. Напій популярний серед підлітків, які ще вчаться цінувати гіркоту кави з робустою. Щоб скуштувати цю каву, вирушайте до Хошиміну – цукрової столиці В'єтнаму та батьківщини Бак сіу. У місті ви знайдете вуличні кафе, де подають крижаний Бак сіу у високих склянках із великою кількістю колотого льоду. Спробуйте інтерпретацію Бак сіу у Vietnam Coffee Republic.