Багатогранний Стамбул – безкінечний простір для неймовірних відкриттів, де переплітаються культурні скарби, історичні пам'ятки, природні перлини, архітектурні шедеври та гастрономічні делікатеси. У будь-яку пору року місто дивує та вражає. Проте найкрасивішим воно стає саме у квітні, коли вкривається цілою ковдрою з різнокольорових тюльпанів та стає схожим на квітковий рай. Це також чудовий момент для того, щоб поринути в гастрономічний світ Стамбула та, зокрема, скуштувати вуличну їжу, яка є невід'ємною частиною місцевої культури. Від смажених каштанів до ароматних мідій, тут кожен гурман знайде для себе щось особливе. Ось п’ять популярних вуличних делікатесів, які варто спробувати під час подорожі.
Мідії з рисом
Дуже популярна турецька страва, яку варто спробувати. Ідеально поєднує морські смаки з ароматом трав і спецій. Мідії наповнюють рисом, часником, цибулею, оливковою олією та такими спеціями, як петрушка і лимон. Начинка всередині вбирає всі соки та аромати, стаючи неймовірно смачною. Смак мідій ніжний і солонуватий, водночас рис додає особливої м'якості. Чудовим доповненням до страви стане традиційний турецький йогурт і свіжий лимон. А для ще більш автентичного смаку можна спробувати келих білого вина, яке чудово підходить до морепродуктів. Купити такий делікатес можна у вуличних торговців або в маленьких крамницях.
Смажені каштани
Ще одна улюблена вулична страва в Туреччині, яку особливо обожнюють смакувати в зимовий період. Каштани зазвичай готуються до хрусткої скоринки на відкритому вогні в спеціальних жаровнях. Смак готового делікатесу солодкуватий, із характерною підсмаженою ноткою, нагадує картоплю, запечену в печі на вугіллі. Часто їх подають гарячими, і вони стають ідеальним перекусом, особливо коли на вулиці холодно. Вони відмінно смакують із гарячим чаєм або кавою.
Смажена кукурудза
Цей делікатес називають королем вуличної їжі. Його часто можна зустріти на центральних вулицях та ринках. Готують молоду соковиту кукурудзу на вугіллі або на спеціальних грилях, ретельно обсмажуючи до хрусткої скоринки та приємного підсмаженого аромату. Приготована страва має солодкуватий і м'який смак. Зазвичай продавці додатково посипають її сіллю або спеціями, інколи додають лимонний сік для кислинки. Делікатес полюбляють як місцеві жителі, так і туристи за його простоту й водночас насичений смак. До того ж така смажена кукурудза дуже ситна, тож ідеально підходить для швидкого перекусу. Оскільки подають страву гарячою, вона є чудовим вибором під час прогулянок містом або на пляжі.
Балик екмек
Коли мова заходить про турецьку вуличну їжу, неможливо не згадати й про такий відомий вуличний делікатес, як балик екмек – ароматний сендвіч або лаваш із соковитим шматком смаженого філе риби. Зазвичай для начинки використовують скумбрію, оселедець або сардину. Готується він просто та швидко: рибу обсмажують на грилі, а потім вкладають у хрусткий хліб, що тане в роті. Також всередину кладуть свіжі овочі: цибулю, помідори та зелень. Доповнюють страву спеціями та лимонним соком. Попри свою простоту, сендвіч виходить дуже апетитним та ситним, що робить його ідеальним вибором для перекусу. Балик екмек можна купити у багатьох куточках Туреччини, але найкраще його смакувати на рибних ринках Стамбула, де страву готують прямо на очах у відвідувачів.
Кумпір
Турецький делікатес, який здивує кожного любителя смачних закусок. Кумпір – це величезна запечена картопля, яку розрізають навпіл, а всередину додають безліч смачних начинок на вибір: від кремового сиру та оливок до кукурудзи, м’яса й ковбаси. Приготована картопля має хрустку ароматну скоринку, але всередині зберігає м’яку, ніжну текстуру. Готується досить швидко та просто, водночас вражає різноманіттям начинок на будь-який смак. Крім того, це дуже ситна страва, яка стане ідеальним перекусом під час прогулянок. Кумпір часто продають на вулицях великих міст, зокрема в Стамбулі, де місцеві продавці пропонують безліч варіантів смаків.