5 страв, які варто скуштувати в Ізраїлі

04.10.2023

Основа національної кухні Ізраїлю – свіжі овочі у різноманітних варіаціях та поєднаннях, м'ясо та рибні страви. Також Ізраїль відомий багатою культурою випічки та солодощів, яка походить із сімейних домашніх рецептів. Однак головною відмінністю ізраїльської національної кухні від інших є поняття кошерності – ізраїльтяни дуже шанують свою релігію, тому дотримуються конкретних правил, які визначають, що саме з їжі можна їсти, а що – ні.

Поняття «ізраїльська кухня» все ще формується, адже багато страв Ізраїлю з собою привезли мігранти з Європи та інших країн. Позначилося на традиційній кухні Ізраїлю й сусідство з арабами. Незважаючи на певні релігійні заборони, ізраїльська кухня – дуже смачна та різноманітна. Нижче розповідаємо про основні страви, з яких найкраще починати кулінарну подорож цією країною.

Фалафель – це фірмова ізраїльська страва арабського походження. Хоча фалафель і продається на вулиці, він може стати повноцінною поживною трапезою. Фалафель – це круглі обсмажені у фритюрі котлетки із суміші меленого нуту (турецького гороху) та приправ. Подають фалафель у піті (коржику з кишенькою всередині) разом з тхіною (пастою з кунжутного насіння), хумусом, маринованими овочами та гострим соусом.

Шаурма – це м'ясо (баранина або індичка), яке смажиться на повільному вогні на вертелі. Ця страва зазвичай продається у вуличних закусочних, є також в арабській, турецькій та грецькій кухнях. Місцеву шаурму подають у піті або в лафі (плоскому коржі, в який загортають порцію м'яса) з овочевим салатом, тхіною, хумусом, чіпсами та маринованими овочами.

Хумус – це страва арабської кухні, приготовлена із зерен нуту, які варять, перемелюють до консистенції пюре та змішують із необробленою тхіною. Порція хумуса подається зазвичай з оливковою олією, петрушкою та спеціями, а іноді її супроводжує круто зварене яйце, фул (боби) та інші добавки. Хумус також прийнято їсти з піти. Як кажуть араби – «витирати» пітою тарілку хумуса.

Шакшука – це соковита яєчня, обсмажена в томатному соусі з додаванням різних інгредієнтів і пряних трав. Страва подається в чавунній сковороді з хлібом, шматочки якого замінюють ложку.

Баба гануш – це баклажанове пюре із попередньо обсмажених або запечених овочів з різними приправами: лимонним соком, тахіні та часником. Як і більшість національних ізраїльських закусок, баклажани Баба гануш подаються з овочами та свіжим хлібом.

Щодо напоїв, варто зазначити, що останніми роками в Ізраїлі інтенсивно розвивається галузь виноробства. У багатьох куточках країни відкрилися виноробні-бутики, і деякі з них виробляють чудове вино, яке продається по всьому світу. Ізраїльське вино подається у всіх ресторанах, частина з яких пропонує багате меню з різноманітних сортів цього благородного напою.

Другие новости

РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТА
Ваше имя *
Поле не должно быть пустым
Электронная почта *
Поле не должно быть пустым
Введите корректный e-mail
Придумайте пароль *
Пароли должны совпадать
Повторите пароль *
Пароли должны совпадать
Телефон
Поле не должно быть пустым
Заполните поле полностью
ВОССТАНОВЛЕНИЕ ПАРОЛЯ
Эл. почта
Поле не должно быть пустым