Яскраві барви та давні традиції Королівства Таїланд відображаються не тільки в культурі цієї екзотичної країни, а й у смачній ароматній кулінарії. У ній можна знайти віяння індійської, китайської, європейської та малайзійської кухонь. Але саме цей унікальний букет, з внесеними до нього тонкими оригінальними доповненнями від місцевих жителів, робить тайську кухню популярною у всьому світі. А її страви завжди входять до рейтингів та списків авторитетних і професійних видань та ресурсів. У кожному регіоні країни можна знайти, як традиційні, так і свої автентичні та оригінальні рецепти.
Північний Таїланд
Гірський прохолодний клімат, традиції та культура колишнього королівства «мільйона рисових полів», близькість Лаосу та М'янми вплинули на місцеву кухню. Основні страви тут – липкий рис, ферментований травами та овочами, а також м'ясо.
Наприклад:
- Khao Soi (Као Сой) – смажена та варена яєчна локшина в ароматному кокосово-каррі бульйоні з куркою чи яловичиною.
- Kaeb Moo (Кеб Му) – хрусткі свинячі шкварки, що подаються як закуска або гарнір до інших страв, таких як Nam Prik Noom.
- Tam Khanun (Там Кханун) – салат із молодого джекфрута з пряним соусом та подрібненою свининою.
- Nam Prik Noom (Нам Прік Нум) – гостра чилі-паста зі смаженого зеленого чилі, часнику та цибулі-шалоту.
Центральний Таїланд
Регіон, в якому, завдяки мігрантам та мандрівникам, гармонійно поєднуються індійська, китайська і європейська кухні та різноманітні морепродукти. А родючий ґрунт долини головної річки країни Чаупхраї дає можливість вирощувати спеції, фрукти та овочі.
Обов'язково потрібно спробувати:
- Gaeng Keow Wan (Гаенг Кео Ван) – зелене каррі з кокосовим молоком, куркою або яловичиною, баклажанами, базиліком та бамбуковими пагонами.
- Pla Rad Prik (Пла Рад Пік) – смажена риба із солодким і гострим соусами з чилі та часнику.
- Kuay Teow Reua (Куай Тео Руа) – «човнова локшина» з різними видами м'яса, паростками квасолі та зеленню в ароматному бульйоні.
- Kaeng Phet Pet Yang (Гаєнг Пхет Пет Янг) – червоне каррі з качкою, ананасом, помідорами та виноградом.
Канчанабурі
Оточена горами, вкрита лісами та річками, ця західна провінція знаменита стравами з дичини, ферментованої риби, бобів, приправленими лісовими травами. А традиційні місцеві способи приготування їжі на відкритому вогні з використанням бамбукових трубок та різноманітні ферментовані інгредієнти надають стравам особливого смаку.
Найбільш відомі з них:
- Gaeng Pha (Гаенг Пха) – гостре «лісове каррі» з місцевими травами та овочами, часто з дичиною або свининою, приготоване на відкритому вогні.
- Pad Mee Kanchanaburi (Пад Мії Канчанабурі) – смажена хрумка локшина з овочами та спеціями, іноді з м'ясом чи морепродуктами.
- Ho Mok Pla (Хо Мок Пла) – рибні котлети на пару з кокосовим молоком і червоною каррі-пастою, що подаються в банановому листі.
- Khao Lam (Као Лам) – клейкий рис із кокосовим молоком і цукром, приготовлений у бамбукових трубках, зазвичай подається, як десерт.
Сіамська затока
На відомому своїми кокосовими плантаціями острові Самуї збереглися унікальні традиції та рецепти місцевої кухні. А елементи китайської та малайської кухонь додали до кулінарії острова особливі смаки та аромати. Також тут під час приготування часто використовують кокосові молоко, олію та стружку.
- Khanom Jeen Sao Nam (Кхан Джин Сао Нам) – рисова локшина з кокосовим молоком, ананасом, імбиром, часником і рибним соусом.
- Gaeng Som Pla (Гаєнг Сом Пла) – гострий рибний суп із тамариндом, куркумою та свіжими місцевими овочами.
- Yam Som O (Ям Сом О) – салат із помело з креветками, кокосовою стружкою, цибулею-шалотом, чилі та м'ятою.
- Sang Kaya Fak Thong (Санг Кая Фак Тонг) – десерт із гарбуза, фаршированого солодким кокосовим кремом.
Південний Таїланд
Кухню цього регіону ще називають перенаканською або баба-ньоньєю, оскільки вона органічно поєднує в собі традиції тайських, китайських і малайських кулінарів.
Для Пхукету та сусідніх островів характерні такі страви:
- Khanom Jeen Phuket (Каном Джин Пхукет) – рисова локшина, що подається з різноманітними каррі та приправами, часто з унікальними місцевими соусами й свіжими овочами.
- Oh Tao (Про Тао) – страва з устриць, яєць та смаженої муки, приправлена спеціями, часником та зеленню.
- Ang Ku Kuih (Анг Ку Куй) – традиційне перенаканське тістечко з клейкого рису з начинкою із солодкої картоплі або квасолі.
- A-pong (А-Понг) – тонкі хрусткі млинці з рисового борошна, кокосового молока та цукру.