У світі гастрономії щороку з'являються нові тренди, а кулінарні подорожі стають більш затребуваними. Популярна платформа TasteAtlas опублікувала рейтинг «100 найкращих міст світу для їжі» у 2024/2025 роках. А щоб визначити переможця із 17 073 міст, що перебувають у базі даних путівника, було проаналізовано 477 287 дійсних оцінок для 15 478 страв, які отримали найвищі бали. Рейтинг знову підтвердив статус Італії, як одного з найулюбленіших напрямків для гурманів. Її міста не тільки славляться своєю традиційною кухнею, а й унікальним кулінарним досвідом, де тісно переплітаються давні рецепти із сучасними віяннями.
Неаполь, визнаний світовою столицею піци Margarita, посів перше місце в рейтингу. Тут ви можете насолодитися трьома різновидами класичної неаполітанської піци з тонким тістом, свіжими помідорами та моцарелою. Не забудьте спробувати також традиційну пасту Spaghetti alle Vongole і знамените тістечко з ніжним заварним кремом і чорною вишнею, консервованою в сиропі – Sfogliatella.
На другому місці – місто моди Мілан. Тут варто скуштувати Risotto alla Milanese – ризото із шафраном та тушковані у вині класичні телячі гомілки l'Oss Bus a la Milanesa, а також ситну та поживну Cassoeula, знаменитий різдвяний пиріг Panettone. Крім того, місто пропонує безліч різноманітних ресторанів на будь-який смак.
На третій позиції опинилася Болонья. Тут обов'язково потрібно продегустувати традиційну італійську страву Tagliatelle al ragù alla Bolognese, приготовану з пасти та насиченого рагу, яке складається з рубаної яловичини, свинини та томатів. Також радимо спробувати Tortellini in brodo – невеликі пельмені, що подаються в бульйоні з каплуна з тертим пармезаном. А до сиру і м'ясної нарізки чудово підійде смажений на салі гарячий хліб Crescentina.
Флоренція, яка посідає четверте місце, вражає не тільки своїми художніми шедеврами, а й смачною їжею. Рекомендуємо Bistecca alla Fiorentina – знаменитий стейк з яловичини сухої витримки, а також зимовий суп Ribollita і тосканську ніжну яєчну пасту Pappardelle sul cinghiale з рагу з м'яса дикого кабана.
Рим, з його багатою історією і культурою, посідає шосте місце. Серед обов'язкових страв: всесвітньо відома Carbonara, тушковані у вині з овочами, прошутто і сиром бичачі хвости – Coda alla vaccinara, спагеті з витриманим сиром і чорним перцем – Cacio e pepe, який ще називають стравою пастухів, і, звісно, ніжний культовий десерт Tiramisu.
Турин опинився на дев'ятій позиції у рейтингу. Це місто славиться своїми десертами, як-от Panna cotta – приголомшливий м'який пудинг із вершків, приправлений солодким соусом, і Gianduiotto – шовковисте праліне з какао, цукру і смаженого фундука. Також спробуйте Vitello tonnato – традиційну п'ємонтську страву з маринованої в білому вині відвареної телятини, яку подають із соусом із тунця, каперсів і анчоусів.
Крім італійських міст, до десятки найкращих напрямків для гурманів також потрапили Мумбаї, Париж, Відень, Осака. Кожне з цих міст пропонує унікальні гастрономічні враження та страви, які варто спробувати під час подорожі.