Цілий рік інспектори гіда Мішлен детально вивчали різноманітні гастрономічні заклади Литви. І 13 червня представники впливового видання повідомили, які ресторани країни потрапили до престижного списку всесвітньо відомого путівника. Всього було відзначено 34 заклади по всій країні, а деякі навіть отримали зірку.
Зірки Мішлен присуджуються лише ресторанам, що входять до списку гіда Мішлен, і враховують, як правило, п'ять критеріїв: якість продуктів, особливості їх приготування, гармонія смаків та ароматів, особистість шеф-кухаря, дизайн страв.
1 зірку отримали чотири ресторани.
Džaugsmas розташований у самому центрі литовської столиці у старовинному будинку. Інспекторів особливо вразили такі страви, як пончик з кров'яною ковбасою та палтус із мусом із креветок. Ці легкі страви дозволяють лаконічно виявити смак всіх інгредієнтів.
Demo – незвичайний заклад у Вільнюсі, який вдень є простим кафе, а вечорами перетворюється на шикарний ресторан. Родзинкою меню закладу інспектори обрали молочне ягня та десерт Kogel Mogel.
Nineteen18 затишно розташувався в одному з дворів історичного центру Вільнюса. Незвичайна подача сет-меню з 10 страв, власна ферма для продуктів є гордістю ресторану. А інспекторів Мішлен вразили пельмені з грибами, приготовані за рецептом матері шеф-кухаря, і данська яловичина з курячою карамеллю, що тане у роті.
Pas mus, назва цього автентичного закладу перекладається як «наш дім» і повністю відповідає його концепції. Сезонне меню, для якого використовуються тільки свіжі, натуральні інгредієнти, та їх ідеальне поєднання з характерними винами приваблюють гостей ресторану. А малиновий сніжний десерт із ганашем з білого шоколаду буквально підкорив інспекторів Мішлен.
Нагороду Bib Gourmand отримали ще чотири ресторани Литви.
До цієї категорії потрапляють ресторани, в яких можна скуштувати чудову їжу за помірною ціною.
14 Horses, розташований у самому центрі Вільнюса, відрізняється незвичайною подачею страв та їх оригінальним поєднанням. А найбільше інспекторів Мішлен вразила «яловичина від носа до хвоста».
Gaspar's знаходиться між Старим і Новим містом литовської столиці та представляє цікаве меню, в якому лаконічно поєднуються страви індійської та португальської кухонь. Найбільше інспекторам Мішлен сподобалися «Каррі моєї мами» у кількох варіантах і хліб наан, приготовлений із цілозернового борошна місцевого помелу.
Le Travi – ще один автентичний ресторан Вільнюса, що пропонує прості, але дуже смачні страви. Інспектори Мішлен рекомендують обов'язково скуштувати бичачий язик із соусом тоннату та свіжоприготовлену пасту тальятелле з насиченим рагу.
Nüman – чарівний ресторан, розташований неподалік від центру Каунаса. Він відомий сучасною кухнею, приємними цінами та доброзичливим персоналом. Інспектори Мішлен радять обов'язково скуштувати домашній хліб, качині пельмені із сушеними грибами та цесарку з хрусткою картоплею фрі.
1 ресторан Литви став володарем «Зеленої зірки».
Цією нагородою відзначають заклади, які дбають про довкілля, використовують локальні продукти та знаходяться в авангарді галузі. Ресторан Red Brick розташований у невеликому містечку Радишкіс, у відреставрованому старовинному сараї. Більшість продуктів надходить, як зі своєї ферми неподалік, так й інших місцевих господарств. Команду гідів Мішлен вразило сучасне гіперсезонне меню та особливо скрей з курячим соусом.