Величні Альпи, засніжені вершини та зелені долини, мальовничі луки й озера з кришталево чистою водою, затишні села і старовинні міста вражають своєю красою і унікальністю. Тут кожен куточок захоплює та дивує. Крім неповторних казкових пейзажів, гірського повітря і дивовижної архітектури, Швейцарія підкорює своєю чудовою кухнею. У країні дуже трепетно ставляться до традицій. Але водночас швейцарці органічно вплітають сучасні тенденції у свою кухню, що й робить її такою різноманітною та цікавою. Фондю, сир, шоколад, цибулевий пиріг, суп Мінестроне, медові пряники, м'ясо, приготоване за особливими рецептами – будь-яка страва вирізняється неперевершеним смаком. А в кожному регіоні є свої кулінарні родзинки, які обов'язково варто спробувати.
Цюрих, найбільше місто Швейцарії, славиться різноманітністю своїх страв. Однією з найвідоміших є Zürcher Geschnetzeltes – тонко нарізана ніжна телятина, тушкована у вершковому соусі з грибами, яку подають з ризото або картопляним пюре. Обов'язково потрібно спробувати Rösti – національну страву з тертої картоплі або картопляного пюре з додаванням сиру і бекону. А також Emmental Apple Rösti – пюре з додаванням місцевого сиру ементаль і яблука. На сніданок тут часто подають Birchermüesli, звичні нам мюслі, залиті йогуртом, які винайшов 1900 року швейцарський лікар Максиміліан Бірхер-Беннер. У Цюриху варто продегустувати телячі сосиски Kalbsbratwurst, сирне фондю і медове печиво зі спеціями Tirggel.
Женева є не тільки світовим фінансовим і дипломатичним центром, а й справжнім раєм для любителів страв із сиру. А їх тут дійсно багато. Наприклад, сирне фондю – розплавлений у білому вині сир зі спеціями, або Raclette – спеціальний жирний сорт сиру, розплавляють у настільній печі та подають з картоплею, шинкою і маринованими огірками. У Женеві відмінно готують і м'ясо. Варто спробувати Longeoles – свинячі сосиски з фенхелем і кмином, Berner Platte – смажені шматочки м'яса з кислою капустою і зеленими бобами, а також ніжну телятину в соусі – Zürcher Geschnetzeltes. Різноманітні страви з річкової риби також варті уваги. Філе із судака у вершково-лимонному соусі або філе окуня в олії не залишать нікого байдужим. На десерт рекомендуємо грушевий пиріг із білим вином або ж знаменитий швейцарський шоколад. Також радимо продегустувати вино з місцевого винограду сорту гамаре і пиво.
Берн пропонує безліч місцевих делікатесів. Одним із найпопулярніших є Berner Platte – ситне асорті з різних видів м'яса, як-от свинина, яловичина, ковбаски, копчена грудинка, бекон і свинячі вуха, які подають із квашеною капустою зі смаком ялівцю та картоплею. Рекомендуємо спробувати традиційний швейцарський хліб із плетеною скоринкою – Zopf, який зазвичай пропонують на сніданок або як закуску до обіду. На десерт чудово підійде Nusstorte – популярний горіховий пиріг із карамельними волоськими горіхами та кремовою начинкою.
А вирушити до Швейцарії можна, вибравши автобусний екскурсійний тур «Швейцарська казка». На вас чекає насичена екскурсійна програма, відсутність нічних переїздів, 6 міст за 8 днів і величезна кількість нових вражень та яскравих емоцій.