Українські гастрономічні традиції поступово підкорюють планету. Не стали винятком і гурмани-експерти Michelin Guide, найавторитетнішого і найвпливовішого ресторанного путівника у світі. І хоча в Україні немає зіркових мішленівських закладів, проте ресторан української кухні Anelya в Чикаго потрапив до престижного рейтингу з високими стандартами оцінки.
Джонні Кларк, власник ресторану, у 2023 році відвідав Харків, де народилася його улюблена бабуся Анеля Очатинська. Ця непроста подорож справила таке враження, що після повернення Джонні разом із дружиною вирішили відкрити ресторан на честь бабусі, своєрідне «місце ностальгії, спадщини та культури», яке просувало б українську традиційну та сучасну кухню в США.
Основне меню Anelya представлено такими знайомими з дитинства кожному українцю, класичними стравами, як борщ, банош, галушки, вареники, пампушки з часником, голубці, паштети, кров'янка. На десерт подають київський торт, медовик, ряжанку з чудовою цукровою скоринкою або незвичайний наполеон із кремом із чорного чаю. У цьому затишному закладі можна скуштувати традиційні українські наливки та пиво, крафтові коктейлі та вина. А на вході всім гостям наливають чарку хріновухи.
Суворих анонімних інспекторів Michelin Guide вразила смачна традиційна українська кухня в сучасній інтерпретації: вареники з рикотою і шоколадом або з найніжнішим праліне з бекону і горіха пекан, борщ з качиного м'яса з копченими грушами, полтавські галушки з тушкованою куркою та екзотичними грибами, локшина з трюфелем, гречана каша з мигдалем і коричневою олією, хумус з насіння соняшнику. Є в меню і мідії по-кримськи, рулетики з баклажанів із сиром, фарширований перець, домашній сир, мариновані гриби, квашені томати та буряковий квас.
Джонні Кларк вважає свій ресторан справжньою «політичною заявою» світу про те, що українська кухня – це «не просто російська їжа з родзинкою», а багаті вікові традиції, гідні зірок Мішлен.