Познайомитися ближче з культурою, традиціями та історією іншої країни можна також і через її гастрономію. Дегустація незвичайних страв і кулінарних шедеврів, відкриття нових смаків робить подорож набагато яскравішою і дає змогу насолодитися особливими відчуттями та враженнями. Туреччина – справжній рай для гурманів. Її кухня різноманітна і багатогранна, адже кожен регіон і місто пропонують свої унікальні страви, які варто обов'язково спробувати.
У Стамбулі потрібно обов'язково продегустувати соковитий сочевичний суп, східну піцу лахмаджун, що являє собою м'який корж, запечений з м'ясним фаршем і овочами. Варто звернути увагу і на турецьку яєчню з помідорами – менемен, а також на куру фасульє – традиційний соус із квасолі, м'яса і томатів. І, звичайно ж, насолодитися знаменитою дондурмою, тягучим і щільним десертом, що нагадує морозиво.
У Газіантепі потрібно спробувати культову газіантепську пахлаву, яка є одним із символів Туреччини, а також катмер – солодкий десерт із тонкого листкового тіста, фісташок, вершків і цукру. Однією з фірмових страв провінції вважається ніжний кебаб Алі Назік – дрібні шматочки баранини на підкладці з баклажанів і йогурту. Варто продегустувати й традиційні турецькі супи: юварлама, інгредієнти якого – фрикадельки, помідор і нут, а також «суп від усіх хвороб» – бейран, який готують із м'яса ягняти, великої кількості часнику і спецій.
В Анкарі варто насолодитися смаком Ankara Tava, приготованої з гомілки ягняти, ячмінної локшини та овочів. А також традиційним супом із червоної сочевиці, знаменитим десертом-морозивом дондурмою, смачнючими мантами та гезлеме – коржем, який випікають на сковороді, з найрізноманітнішими начинками.
У Гйоремі пропонують приготовані за місцевими рецептами ароматні манти з яловичиною або бараниною, які подають з йогуртом або томатним соком. А обсмажені до золотистої скоринки коржі гезлеме зі шпинатом, сиром, м'ясом або картоплею чудово підійдуть для перекусу. Густий і поживний сочевичний суп додасть сил для довгих прогулянок. Як закуску обов'язково потрібно продегустувати сигара берек – хрусткі тонкі трубочки, фаршировані сиром і зеленню. Тут чудово готують одну зі страв придворної кухні османських султанів – традиційну долму, що являє собою фаршироване рисом, м'ясом і спеціями виноградне листя.
В Ізмірі обов'язково потрібно спробувати кумру, запечений на грилі сендвіч зі смаженим м'ясом або ковбасою, а також турецьку піцу лахмаджун, запечений тонкий корж, вкритий фаршем, томатами, цибулею і спеціями. Коржі гезлеме настільки популярні, що знайти їх можна в будь-якому куточку країни, зокрема і в стародавньому Ізмірі. А яскравий смак кокореції, смаженої на рожні або грилі баранини, яку подають на хлібі із соусом і спеціями, залишить незабутні враження. Гуляючи вуличками міста, неможливо пройти повз візки з ароматними сімітами – бубликами з кунжутом, які часто подають із чаєм, йогуртом або джемом. Ця смачна страва вже багато століть є популярним вуличним перекусом у Туреччині.