У Парижі розташовано понад 200 музеїв та 1 000 арт-галерей. Класика, модерн, імпресіонізм та інші напрямки мистецтва – кожен знайде своє. А ще у місті є багато цікавих тематичних музеїв, наприклад парфумів, текстилю, еротики та підробок. Але ви будете здивовані, що в столиці країни, де сир є предметом національної гордості, досі не було музею цього смачного продукту.
Відомий французький сиророб та засновник школи сироробства, П'єр Бріссон, вирішив виправити цю ситуацію. «Я зрозумів, що в Парижі вже організовано безліч заходів щодо популяризації вина. У Франції розвинена винна культура. Сир теж має велике значення, але не було місць, де люди могли б глибше дізнатися про процеси його виготовлення» – сказав Бріссон.
13 червня 2024 року в Парижі, за адресою 39, rue Saint-Louis en l'Ile, відкриє свої двері Музей сиру (Musée du Fromage). Це буде повне занурення у світ казеології – починаючи від виробництва та закінчуючи дегустацією. Відвідувачі музею пройдуть своєрідним маршрутом й ознайомляться з історією продукту, культурою та секретами його виробництва, а також зможуть взяти участь у різних майстер-класах та скуштувати різноманітні види сиру. Інтерактивна виставкова галерея, справжня сироварня, продумані освітні зони – все в музеї розроблено таким чином, щоб підкреслити багатовікові традиції, різноманітність і неперевершений смак французьких сирів, а їх налічується понад 246 сортів.