Гастрономічні перлини планети

21.10.2025

Побачити, відчути, спробувати – саме за цим ми вирушаємо у подорожі нашою чудовою планетою. У кожному її куточку є своя унікальна кухня та особливі смачні таємниці, що століттями передаються із покоління в покоління й розповідають про історію, культуру регіону, його філософію. Пропонуємо три неймовірних міста, де гастрономія перетворюється на справжнє мистецтво.

Токіо (Японія)

Протягом 18 років Токіо залишається найтитулованішим та найпопулярнішим гастрономічним містом світу. У столиці Японії працює понад 100000 ресторанів, а 170 із них отримали у 2025 році зірки Michelin. 

У Daigo шеф Юсуке Номура, представник четвертого покоління династії кухарів, продовжує стародавні традиції японської буддійської храмової їжі. Вегетаріанське сезонне меню у вишуканому стилі кайсеки – це дивовижна гармонія смаків, текстур, кольорів, що  впливає на усі п’ять органів почуттів: зір, нюх, дотик, смак і слух. 

Ресторан MoonFlower Sagaya Ginza від творців teamLab Planets вражає стравами з мармурової яловичини Сага Вагю та ніжних сезонних інгредієнтів. Вечеря тут перетворюється на розкішну виставу, у який на стінах та керамічному посуді з Аріти, селища, де майже 400 років  виробляють порцеляну, залежно від пори року з’являються інтерактивні квіти.

Narisawa відкриває неймовірний світ автентичної кухні сатояма, філософія якої полягає у гармонії людини та природи. Шеф-кухар Йосіхіро Нарісава пропонує свій авторський погляд на страви, які готують тільки з локальних сезонних продуктів та подають у традиційному лаковому посуді за принципом омакасе.

У Ninja Tokyo на відвідувачів чекає чудова театралізована пригода. Спочатку гості занурюються в таємничу атмосферу поселення ніндзя та насолоджуються дегустаційними сетами з 6, 9 або 10 подачами з символом японської гастрономії – м’ясом омі. А на десерт – розкішний торт у вигляді гори Фудзі або замку ніндзя. 

Оахака (Мексика)

Штат Оахака часто називають «кухнею 1000 та одного смаку» і серцем мексиканської гастрономії. Тут мешкають представники 16 етичних груп, які зберігають свої давні традиції, а також присутні 8 кліматичних зон з поступовим переходом від океанської до гірської. Все це разом впливає на різноманітність смаків та продуктів для приготування. 

Однією з найвідоміших місцевих страв є тлаюда – смачний кукурудзяний коржик з начинкою з томатів, сиру кесо, авокадо, м'яса та бобів. Але кулінарна гордість Оахаки – це густий соус чорний моле, який складається з понад 30 інгредієнтів, як-от гіркий шоколад, смажені горіхи, перець чилі, гарбузове насіння, ерба-санта. 

Скуштувати ці легендарні страви можна в ресторані Las Quince Letras, де 33 роки працює шеф-кухарем Селія Флоріан, голова Альянсу кухарів традиційної оахакської кухні. Або завітати до La Olla при якому відкрито кулінарну школу. А відчути неймовірний колорит та атмосферу регіону можна на місцевих  ринках

Якщо хочеться спробувати традиційну кухню сапотеків, корінного народу півострова, варто відвідати ресторани Tierra Antigua, відомий вишуканими стравами на основі кукурудзи, Ancestral Cocina Tradicional Мігеля Міхансоса чи Casa Oaxaca El Restaurante Алехандро Руїса.

Копенгаген (Данія) 

Столиця Данії є справжньою Меккою для гурманів зі всього світу. Адже тут налічується 81 ресторан, відмічений у 2025 році зіркою Michelin, а також народилась «нова північна кухня», філософія якої – це сезонність, локальність, екологічність. Спробувати страви цього кулінарного напрямку від відомого шеф-кухаря Рене Редзепі можна у закладі Noma, що очолює список «50 найкращих ресторанів планети та має чотири зірки. 

У знаменитому тризірковому ресторані Geranium у меню відсутнє м'ясо – лише морепродукти, гриби та овочі. Обов’язково спробуйте витончені дегустаційні сети з 20 страв та безалкогольні коктейлі на основі овочів, трав та прянощів. Сімейний заклад Jordnaer під керівництвом Еріка Вільгарда вдало поєднує скандинавські та японські кулінарні традиції. З моменту відкриття у 2017 році ресторан вже отримав три мішленівські зірки. 

Веганський Ark приваблює гостей вишуканими стравами з грибами з власної ферми, яку можуть побачити відвідувачі. У Королівському саду розташовано ще один чудовий заклад Alouette. Його дегустаційне меню складається з 12 – 15 страв, а сама трапеза триває понад дві години та нагадує смачну подорож Скандинавією.

Три міста, три дивовижні кухні, які відкривають душу країни та її унікальність. Спробуйте кожну на смак і ваша подорож заграє яскравими кольорами й враженнями.

 

Інші новини

РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТА
Ваше имя *
Поле не должно быть пустым
Электронная почта *
Поле не должно быть пустым
Введите корректный e-mail
Придумайте пароль *
Пароли должны совпадать
Повторите пароль *
Пароли должны совпадать
Телефон
Поле не должно быть пустым
Заполните поле полностью
ВОССТАНОВЛЕНИЕ ПАРОЛЯ
Эл. почта
Поле не должно быть пустым