Сонгкран – одне з найяскравіших свят у Таїланді, яке традиційно відзначають у середині квітня. Ця значуща подія символізує настання нового року. Сонгкран знаменитий не тільки грандіозними водними баталіями, барвистими ходами, ярмарками та ритуалами очищення, а й давніми кулінарними звичаями. І хоча саме унікальне свято вже минуло, але ми ще продовжуємо насолоджуватися його післясмаком і вирішили поділитися з вами цікавими стравами, які тайці спеціально готують до святкового столу.
Му Пінг
Оригінальні шашлички з маринованої в кокосовому молоці та соєвому соусі свинини, приготовані на вугіллі. Виходить соковите м'ясо із солодкуватою скоринкою і легким ароматом диму. Подають страву, як правило, з клейким рисом, загорнутим у листя банана і пікантним соусом Нам Чім Чаео, в який заведено вмочати шматочки м'яса.
Том Ям
Цей суп зі свіжими креветками, чилі і травами – справжня симфонія смаків. Бульйон насичений ароматами лемонграса, листя лайма і галангала, що створює унікальне поєднання, яке неможливо забути. У дні Сонгкрану суп подають як символ очищення та оновлення.
Сом Там
Гострий салат із зеленої папайї є обов'язковою стравою під час святкування Сонгкрану. Готують його в традиційній дерев'яній ступці, в якій змішують солодкі, кислі та гострі смаки завдяки додаванню лайма, рибного соусу, перцю чилі, арахісу та помідорів. Страва чудово освіжає і підходить для спекотної погоди.
Манго з липким рисом
Чудовий десерт із вершковим смаком – ідеальне завершення трапези після гострих страв. Солодка соковита м'якоть манго подається з липким рисом, просоченим кокосовим молоком, що допомагає збалансувати відчуття від пряної їжі. А крижаний чай стане чудовим освіжаючим доповненням перед новими дегустаціями.
Кхао Чаї
Це справжня гастрономічна насолода під час Сонгкрану, на яку жителі Таїланду і туристи чекають з нетерпінням. Вишукана страва складається із жасминового рису, замоченого в ароматній квітковій воді. Далі рис ретельно промивають для досягнення ідеальної текстури та видалення зайвого крохмалю водою з квітами жасмину або листя пандану. В кожному шматочку Кхао Чаї міститься гармонія контрастних текстур і смаків, які чудово доповнюють один одного.
Історія Кхао Чаї сягає корінням у кухню королівського палацу епохи Раттанакосін (із 1782 року і до наших днів), де її готували для монаршої сім'ї в спекотні дні. З плином часу ця страва стала доволі популярною серед мешканців Таїланду, особливо в період святкування Сонгкрану. А секрет Кхао Чаї полягає в оригінальних гарнірах, які розкривають смак рису та підсилюють його. Зазвичай до нього подають: Лук Капі – хрусткі солоно-солодкі кульки з креветкової пасти; Хом Даенг Ят Сай – шалот, фарширований свининою або креветками; Му Фой – пікантний свинячий фарш із солодкуватим присмаком; Чайпо Пхат – обсмажену солодку редьку; Пла Дук Фу – хрусткий фарш із сома.
Через складність приготування цю страву найчастіше готують навесні та влітку, особливо у квітні. А в преміальних ресторанах і звичайних кафе вона вважається сезонним делікатесом. Продегустувати автентичний Кхао Чаї можна і на ринках Тха Тіан або Тор Кор у Бангкоку, а також у престижних готелях під час святкування Сонгкрану. Якщо ви плануєте поїздку до Таїланду в іншу пору року, рекомендуємо насолодитися смаком страви в цих закладах:
- Lai Ros – тут Кхао Чаї готують за традиційним рецептом уже понад 50 років;
- Saneh Jaan – мішленівський ресторан, де оригінально подають рис зі шматочками ароматного льоду;
- Jim Thompson – ресторан, де пропонують тайську кухню у сучасній інтерпретації;
- Khao Chae Mae Siri – у цьому закладі сам власник готує страву за сімейним рецептом династії Мон.
Кулінарні традиції Сонгкрану відображають багатство тайської культури, різноманітність її кухні та гостинність. Святкові страви не тільки тішать смаком, а й символізують оновлення, достаток і єдність сім'ї.