Must Eat! Які страви варто обов'язково скуштувати в Кенії

15.03.2024

Подорож до Кенії – це захоплююча пригода для будь-якого туриста, який бажає поринути у колорит справжньої Африки з її багатою флорою та фауною, білосніжними піщаними пляжами та яскравими кораловими рифами, що вражають біорізноманіттям.

Однак Кенія – це не лише первозданна краса національних парків та заповідників дикої природи. Ця дивовижна країна пропонує унікальний гастрономічний досвід – яскрава та різноманітна кухня Кенії з її апетитними традиційними стравами та незвичайними делікатесами приємно вразить навіть досвідченого гурмана. Сьогодні ми розповімо вам про вісім найсмачніших та найбільш оригінальних кенійських страв, які неодмінно варто спробувати під час подорожі цією екзотичною країною.

Ньяма чома

Ньяма чома – це неофіційна національна страва Кенії, назва якої у перекладі з суахілі означає «м'ясо на грилі». Для приготування ньяма чома використовується переважно козяче м'ясо, відоме своєю соковитістю. У процесі приготування м'ясо повільно підсмажується на гарячому вугіллі, завдяки чому воно наповнюється димним ароматом і стає дуже ніжним. Ця страва є однією з найулюбленіших у кенійців – її готують у всіх куточках країни – від скромних придорожніх закусочних до вишуканих ресторанів. Ньяма чома найчастіше подається з місцевим пивом та гарніром «угалі» – кашею щільної консистенції з кукурудзяного борошна.

«Кокосова риба»

«Кокосова риба» – смачна і надзвичайно популярна в Кенії страва, основу якої складає свіжовиловлена місцева риба (найчастіше – тилапія), яку тушкують у кокосовому молоці зі спеціями, в результаті чого риба набуває цікавого солодкувато-вершкового смаку з пряними нотками. Цю страву подають у багатьох традиційних рибних ресторанах країни – як у якості основної повсякденної їжі, так і в особливих випадках.

Куку пака

Куку пака – це кенійський варіант курячого каррі, натхненний індійськими кулінарними традиціями. У складі страви – запечена на вугіллі курка, тушкована з кокосовим молоком, овочами, імбиром та сумішшю ароматних спецій. Ця популярна на східноафриканському узбережжі страва подається з відвареним рисом або свіжим чапаті – тонким бездріжджовим хлібом, що нагадує лаваш.

Матоке

Матоке – це бананове рагу, яке готують з особливого несолодкого сорту бананів зеленого кольору. Плоди тушкують у глиняних горщиках на вугіллі, додаючи бульйон, помідори, цибулю, часник та гострий перець. Зазвичай рагу подають з тушкованою яловичиною, угалі, коржиками чапаті або як самостійну страву.

Устриці «Момбаса»

Устриці «Момбаса» – це чудова страва з місцевих кенійських устриць, яка поширилася ще в період британського колоніального панування. Печені устриці збризкують соусом, що складається з олії, часнику, білого вина, гострої суміші приправ, петрушки та коріандру і подають з нарізаними скибочками лимона. Ця страва дуже популярна в курортних ресторанах, розташованих уздовж усього кенійського узбережжя.

Махарагве

Махарагве – мабуть, найвідоміший кенійський суп, що являє собою густу і ситну бобову юшку. Існує безліч варіантів його приготування, але головним інгредієнтом завжди є червона квасоля. Суп готують у великому горщику, де на розпеченій олії спочатку обсмажують цибулю, перець та помідори. Потім додають квасолю та суміш спецій – кардамон, каррі, куркуму, сіль, гострий перець, кмин та кокосове молоко, після чого юшку доводять до кипіння. Наприкінці суп приправляють медом і подають із традиційним хлібом чапаті.

Кайматі

Кайматі – це солодкі кенійські пельмені, до складу яких, крім звичних води та борошна, входить йогурт, дріжджі та топлена олія. Пельмені смажать у маслі до золотистого кольору, потім поливають цукровим сиропом, змішаним із лимонною цедрою та прянощами. Ця незвичайна солодка страва особливо популярна серед кенійських мусульман у період священного місяця Рамадан.

Стейк зі страуса, крокодила чи антилопи

Традиційну кухню Кенії представляють не тільки звичні нам курка та яловичина в різних варіаціях, екзотичні фрукти та овочі, а й страви з африканським колоритом: стейки з антилопи, крокодила, страуса, жирафа та інших диких представників тваринного світу. Так, у деяких ресторанах туристи мають можливість скуштувати справжню африканську дичину. Одним із таких закладів є ресторан The Carnivore у Найробі – культовий заклад, який входить до списку 50 найкращих ресторанів світу. Тут можна скуштувати приготоване на відкритому вогні прямо на очах у відвідувачів м'ясо диких африканських тварин та птахів. Додатково до стейків подається безліч різних соусів та овочевих гарнірів.

Інші новини

РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТА
Ваше имя *
Поле не должно быть пустым
Электронная почта *
Поле не должно быть пустым
Введите корректный e-mail
Придумайте пароль *
Пароли должны совпадать
Повторите пароль *
Пароли должны совпадать
Телефон
Поле не должно быть пустым
Заполните поле полностью
ВОССТАНОВЛЕНИЕ ПАРОЛЯ
Эл. почта
Поле не должно быть пустым