Туреччина прекрасна в будь-який сезон, але під час священного місяця Рамадан країна змінюється на очах, набуваючи особливої духовної атмосфери. Подорож Туреччиною в період Рамадану може стати абсолютно незабутнім досвідом для мандрівників, які хочуть відкрити для себе ще одну, незвідану грань турецької культури.
Рамадан – це найбільш священний та шанований місяць в ісламі – вважається, що саме тоді пророку Мухаммеду була послана головна книга ісламу – Коран. Початок Рамадану щорічно розраховується за місячним календарем – так, цього року він розпочався 11 березня і триватиме до 9 квітня 2024 року. Протягом Рамадану мусульмани не їдять, не п'ють і не курять від сходу до заходу сонця. Початок нового дня посту починається з останнього прийому їжі до сходу сонця – «Сухура». Цікаво, що в Туреччині донині збереглася стародавня османська традиція – перед світанком вулицями ходять барабанщики та голосно б'ють у барабани, щоб розбудити віруючих на Сухур.
У період Рамадану прийнято очищатися від негативних думок і намірів, займатися благодійністю та допомагати нужденним. В цей час у Туреччині, як і в інших мусульманських країнах, помітно знижується ділова активність, змінюється час роботи різних державних та приватних установ, повсякденне життя зміщується на вечірній час доби.
Незважаючи на наявність суворих обмежень для місцевих мусульман, період Рамадану проходить досить непомітно та комфортно для туристів у Туреччині – всі туристичні об'єкти продовжують безперебійно приймати відпочиваючих. Також ресторани, бари та кафе будуть менш завантажені в цей час, оскільки багато мусульман дотримуються посту. Не забудьте скористатися унікальною можливістю взяти участь у важливих культурних заходах – таких, наприклад, як «Іфтар» – спільній трапезі тих, хто дотримується посту, і спробувати традиційні частування, доступні лише у цей місяць. Однією з таких страв є «піде» – коржик, який готується за спеціальним рецептом і подається замість хліба на Сухур та Іфтар, а також особливий напій – шербет (Ramazan şerbeti). Турецький шербет готується з різних і часто доволі незвичних компонентів, таких як лакриця, рожеві пелюстки, стружка мигдалю, місцеві ягоди та фрукти. У багатьох містах Туреччини перед Іфтаром прямо на вулицях встановлюють спеціальні намети, де всі бажаючі можуть безкоштовно скуштувати ці традиційні страви.
Завершується Рамадан святом Ураза-байрам, яке припадає на останній день посту і є одним із двох головних мусульманських свят. У цей день мусульмани накривають столи, проводять час із рідними, вітають один одного та веселяться.
У період Рамадану мандрівникам рекомендується виказувати особливу повагу до місцевої культури та віросповідання, а також ретельно дотримуватись ряду правил: одягатися скромно, уникати куріння на виду, непомірного вживання їжі та напоїв у громадських місцях вдень, і пам'ятати про підвищене скупчення людей у великих мечетях. Оскільки Рамадан – найбільш священний місяць в ісламі, варто пам'ятати, що всі вищезгадані правила поведінки є актуальними при відвідуванні будь-якої мусульманської країни в даний період.